Met dit recept ga je zeker hoge ogen gooien tijdens het kerstdiner! Krokante aardappellamellen met oreganozout, een heerlijk bijgerecht uit het kerstkookboek van Donna Hay, bij ons verkrijgbaar.
Recept voor 8 – 10 personen
Ingrediënten:
- 5,5 kg grote aardappels geschild (Sebago of ander zetmeelrijk ras)
- 310 gram eendenvet* (gesmolten
- 1 eetlepel grof zeezout
- 1 theelepel grofgemalen zwarte peper
Voor het oreganozout:
- handje oreganoblaadjes
- 2 eetlepels grof zeezout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de ronde randen van de aardappels bij, zodat je grote rechthoeken krijgt en schaaf ze met een mandoline in dunne plakken. Doe ze in een grote kom, voeg het eendenvet, zout en de peper toe en schep goed om. Zet de aardappellamellen rechtop in een ovenschaal van 24 bij 37 cm: begin aan een korte kant en vul de schaal van rechts naar links. Zet 1 uur en 15 minuten in de oven tot de plakjes goudbruin en krokant zijn.
Draai voor het oreganozout de oregano en de helft van het zout in een kleine foodprocessor tot een fijne massa. Doe in een kleine kom en meng de rest van het zout erdoor. Bestrooi de aardappels met het oreganozout en dien op.
* Eendenvet koop je in pot of blik in delicatessenwinkels, bij de poelier en in sommige supermarkten.