Volop azijnen om zelf de lekkerste dressings te maken

dinsdag 5 april 2022 | Assortiment, Nieuws

Bij Hel’s Kitchen kun je naast overheerlijke olijfolie ook terecht voor een flink aantal verschillende azijnen. Wij hebben een ruim aanbod aan zoete fruitazijn, wijnazijn en balsamico’s. De azijnen zijn heerlijk over salades, ook in combinatie met de olijfolie van Meeuwig. Uiteraard is azijn ook lekker bij vis en groenten, op een kaasplankje of over desserts. Wil je meer weten over de verschillende azijnen? Lees dan hieronder verder.

Fruitazijnen

Meeuwig importeert een groot aantal van zijn fruitazijnen van het Franse bedrijf Hullerie Beaujolaise Een gerenommeerd bedrijf dat de allerlekkerste fruitazijnen produceert. Bij ons in de winkel zijn de volgende fruitazijnen verkrijgbaar:

Dadelgranaatappelazijn
Dit is een bijzondere combinatie van het zoete (dadelpasta) en het zuur (granaatappel-sap). Eigenlijk een soort balsamico-effect, maar wel met heel eigen smaken. Een Zoete en fruitige azijn, ideaal over rucola, tomaten, salades met geitenkaas en walnoten of over desserts.

Frambozenazijn
De frambozenazijn wordt gemaakt door Huilerie Beaujolaise. Sinds 1982 maken zij in de Beaujolais streek kwalitatieve azijnen en 100% vergine notenolie. Een begrip in de Franse culinaire wereld en ver daarbuiten. Deze frisse, licht zoete frambozenazijn past perfect bij een salade Caprese, een salade met geitenkaas of een bietensalade. Heel verrassend is deze azijn op een dessert met frambozen en roomijs.

Appelazijn
De appelazijn van Meeuwig is fruitig en harmonieus tegelijk. De juiste naam is eigenlijk appelcider-azijn. Want appelazijn wordt gemaakt van appelcider en niet van appelsap. Azijn ontstaat namelijk uit een alcoholische drank die door gisting zuur wordt. Appelazijn heeft een minder zure smaak dan gewone azijn en duidelijke tonen van appel. Appelazijn is universeel bruikbaar in de keuken en kan zeer subtiel gecombineerd worden met verschillende oliën. Probeer eens een dressing van 3 eetlepel olijfolie met 2 eetlepels appelazijn, een drupje honing en een mespunt mosterd. Lekker op sla met stukjes appel en walnoten.

Wijnazijnen

We hebben 2 verschillende wijnazijnen in de winkel. Iedere wijn azijn heeft zo zijn eigen smaak door de specifieke kenmerken van de Italiaanse druif.

Witte wijnazijn
De witte wijnazijn wordt gemaakt van de iconische wijn Lacryma Christ. De druif waar deze wijn van gemaakt wordt, groeit op de hellingen van de Vesuvius vulkaan en smaakt zacht en fruitig (ananas, witte perziken). Een makkelijk wijnazijn te gebruiken bij heel veel gerechten zoals salades, vis en groenten. Ook lekker als basis voor vinaigrettes, marinades, soepen en sauzen.

Rode wijnazijn
De rode wijnazijn is ook gemaakt van de Lacryma Christ wijn. De druif waar deze wijn van gemaakt wordt, groeit op de hellingen van de Vesuvius en smaakt zacht, elegant en intens fruitig (rode vruchten). Deze rode wijnazijn smaakt erg lekker over salades en in dressings, maar kan ook gebruikt worden om vlees zachter te maken tijdens stoven.

Balsamico azijnen

Balsamico is een beschermde naam en mag alleen balsamico heten als het is gemaakt in de buurt van Modena. Deze azijnsoort bestaat uit een hoeveelheid ingekookt sap (most) van Trebbiano druiven, aangevuld met gewone azijn, dat een aantal jaar in houten vaten wordt gerijpt.

Balsamico Maturato
Balsamico Maturato betekent gerijpte balsamico. Deze balsamico is langer ingekookt, wat het rijpen op houten vaten vervangt en ervoor zorgt dat de azijn kan indikken. Hierdoor wordt de smaak ook iets zoeter en de structuur iets stroperiger. Lekker bij kaas, met rood fruit of in de sla.

Balsamico extra vecchio
Vecchio is Italiaans en betekent “oud”. Onze balsamico extra vechhio is meer dan drie jaar op eiken vaten gelagerd en daarom wordt het een oude balsamico genoemd. Door dit proces wordt de smaak zachter, houtiger en minder azijnig. Lekker bij Italiaanse antipasti zoals gestoofde radicchio, maar ook heerlijk door een kruidensla.

Balsamico bianco
Al vanaf 1962 is het familiebedrijf van Giorgio Mengazzoli bedrijvig in Mantua, Italië met het maken van de lekkerste azijnen o.a. deze witte balsamicoazijn. Witte balsamicoazijn wordt gemaakt van niet-ingekookt druivensap met witte wijnazijn. Hij smaakt heerlijk fris en licht zoet en verkleurt de sla niet. Deze witte balsamicoazijn heeft een mildere smaak dan de normale balsamicoazijn.

Alle azijnen die wij verkopen komen van Meeuwig een Amsterdams bedrijf sinds 1995. Meeuwig heeft een enorm breed en divers assortiment aan azijn. Onze favoriet is de dadelgranaatappelazijn, heerlijk zoet door de dadels, met een licht zure ondertoon.

Meer nieuws

Openingstijden verruimd in decembermaand

Openingstijden verruimd in decembermaand

Met de gezellige en drukke dagen van Sinterklaas en Kerstmis voor de boeg gaan onze deuren de komende tijd extra open! Op onderstaande dagen zijn we de komende tijd extra geopend, naast onze reguliere openingstijden zoals je van ons gewend bent. zondag 27 november...

Lees meer
Hartige koekjes en muffins

Hartige koekjes en muffins

Met de bakproducten van Le Creuset (zie foto) maak je zelf de lekkerste koekjes en muffins. Zoet maar ook hartig! Peter heeft zijn twee favoriete hartige bakrecepten op papier gezet en we delen ze graag met je. Overheerlijke hartige koekjes én hartige muffins, perfect...

Lees meer
Olie en azijnen rechtstreeks uit Zuid Europa

Olie en azijnen rechtstreeks uit Zuid Europa

De olijfolie van Meeuwig wordt door de Amsterdamse groothandel in olie, azijn en mosterd zelf geïmporteerd uit Spanje, Italië en Griekenland. Door directe contacten met de Zuideuropese producenten is er door de jaren heen een goede vertrouwensrelatie opgebouwd...

Lees meer

Pin It on Pinterest