Tijdens de herfstmarkt afgelopen oktober heeft ons culinair expert Peter de hele dag de meest heerlijke herfstrecepten klaargemaakt. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet;

Gebakken Peren

Benodigdheden:

  • 1 peer
  • boter of margarine
  • spek of bacon – in plakjes of in blokjes

Bereidingswijze:
Schil de peer, snij in vieren, verwijder het klokhuis. Klontje boter in de koekenpan laten smelten , spek en peren erbij. De partjes peer om en om rustig aanbakken. Beetje laten verkleuren.
Peertje en spek uit de pan even uit laten lekken.
Tip: Garneren op een klein bordje met een blaadje lof, sla of spinazie, als een klein hapje.

Bietrozenijs

Benodigdheden:

  • Pakje gekookte bietjes
  • 250 ml water
  • laurierblaadjes
  • suiker
  • rozensiroop
  • appelcider of een andere (goedkope) mousserende wijn

Bereidingswijze:
Spoel de bietjes schoon en pureer ze. Breng water aan de kook, voeg de laurier en suiker toe. Proef of het zoet genoeg is. Blijf regelmatig roeren. Het moet een stroperige vloeistof worden, liefst zo dik als siroop. Verwijder de laurier en laat goed afkoelen. Voeg een flinke scheut rozensiroop toe.
Meng de stroop door de bietenpuree maar maak de puree niet te dun. Proef ondertussen. Het moet wat zoeter zijn dan je bent gewend omdat ijskoude gerechten minder sterk smaken.
Vul de bakjes van je ijsmachine en laat draaien tot je het een goede consistentie heeft.
Heb je geen ijsmachine, doe het mengsel in een bakje, zet deze in de diepvriezer. Roer om de 30 minuten het mengsel om tot het een bevroren massa is geworden.
Haal het bakje uit de vriezer vlak voor gebruik. Vul een wijn of champagneglas met een beetje ijs en schenk hierover de mousserende wijn.
Tip: Serveren na voorgerecht en voor het hoofdgerecht als een zgn. spoom. Rozensiroop is te koop bij elke Indische toko of oriëntaalse winkel

Kweeperenjam

Benodigdheden:

  • Ruim 1 kg kweeperen, 1 liter water, 1 kg (gelei)suiker
  • Schone (jam)potjes

Bereidingswijze:
Was de kweeperen en droog ze. Snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en eventuele vieze plekken, snij ze in stukken.
Gebruik een ruime pan. Breng de pan met water en kweeperen aan de kook en laat hierna in 15 minuten kweeperen zacht worden. Voeg de suiker toe, zet het vuur hoog en breng opnieuw aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat dan op zachter vuur de massa 30-40 minuten koken (zonder deksel) tot het mooi rozerood is. Af en toe roeren. Hoe langer je kookt, hoe donkerder de jam wordt
Zet de schone jampotjes op een dubbelgevouwen theedoek en giet de jam erin. Sluit de potten direct af en zet ze enige tijd op hun kop.
Tip: De jampotten maak je schoon in een pan kokend water. Hergebruik (jam)potten die gaaf zijn, een goed werkende de afsluitdop hebben en waarin geen augurken of uitjes hebben gezeten. Kan enige maanden worden bewaard maar altijd inspecteren voor gebruik.

Pruimenmosterd

Benodigdheden:

  • 200 gr mosterdzaad
  • grove peper
  • 2 dl zoete wijn of port
  • 2dl azijn (mag balsamico zijn)
  • gedroogde pruimen
  • zout

Bereidingswijze:
Hak de gedroogde pruimen met een mes of schaar fijn. Doe de mosterdzaadjes in een ruime schaal. Verwarm de wijn, azijn met de gehakte pruimen. Breng de vloeistof bijna aan de kook en giet het dan bij de bij de mosterdzaadjes. Voeg zout en peper toe, roer door elkaar . Laat de mosterd 2 dagen in de koelkast staan zodat de zaadjes de vloeistof opnemen en dik is geworden.
Tip: Leg op een plakje toast een schijfje gekookte biet of een plakje gebakken courgette, bak in een koekenpannetje snel en zeer kort een paar plakken leverworst. Leg deze op het toastje met biet of courgette, hierop een grote theelepel zelfgemaakte mosterd.
Gebruik i.p.v. pruimen, gedroogde appeltjes of abrikozen.

Peren op port

Benodigdheden:

  • Restje kant-en-klare stoofperen
  • goedkope (witte) port
  • grote weckpot of andere afsluitbare pot, of enkele kleine jampotjes
  • Suiker, kaneel of kardemom pitten naar keuze

Bereidingswijze:
Na het koken van stoofpeertjes blijft er altijd een restje over. Je kookt geen twee stoofpeertjes maar minstens een kilo ..of twee. Zorg dat de potten goed schoon zijn. Vul ze met de afgekoelde stoofperen, de pot hoeft niet boordevol. Giet er port op tot aan het randje. Voeg eventueel wat suiker, kaneelstokjes of kardemompitten toe. Geen kaneelpoeder want dat maak de vloeistof troebel. Sluit af en zet de peren minstens een paar weken op een donkere plek bijvoorbeeld in een kast. Kan enige maanden worden bewaard maar altijd inspecteren voor gebruik.
Tip: peren uit pot scheppen, even uitlaten lekken, op een dessertbordje leggen, een bolletje roomijs toevoegen. Drink hierbij een borrelglaasje met wat perenport.

 

Pin It on Pinterest