Als voorproefje op de herfst vast een paar veel voorkomende kruidenmengsels om zelf te maken zonder toevoegingen en conserveermiddelen:

Appeltaartkruiden

(voor 1 appeltaart)

  • 2 tl kaneelpoeder.
  • 1 tl nootmuskaat (gemalen)
  • 1/3 tl gemberpoeder (djahé)

Goulashkruiden

  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl majoraan
  • 1 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl bieslook
  • 1 tl karwij
  • 1 tl komijn
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl koriander

Ras el Hanout

Ras El Hanout is een typisch Marokkaanse kruidenmelange en het betekent letterlijk “het beste van de winkel”. Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.
Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Marokkaanse winkels. Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd.

Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.

  • 10 tl zwarte peperkorrels
  • 8 tl gemberpoeder
  • 8 tl komijnzaad
  • 5 tl korianderzaad
  • 8 tl gemalen kaneel
  • 2 tl geraspte nootmuskaat
  • 2 tl kardemompoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 2 theelepels zout
  • 2 tl gemalen piment
  • 16 kruidnagels

Bereiding:
Maak alles fijn in een vijzel, en meng het goed door elkaar.
Dit kruidenmengsel heeft al een fantastische geur.
Bewaar de kruidenmixen tot gebruik in een blik of pot op een koele, droge en donkere plaats.
In onderstaande boek nog veel meer mooi recepten.

Spice Wise
Koken met kruiden- en specerijmixen zonder zout
verkrijgbaar bij Hel’s Kitchen voor € 24,95

Pin It on Pinterest