Bereidingswijze

Probeer in te schatten hoeveel van het te maken vleesmengsel in de pot kan. Maal de hamlappen, de speklappen en de lever fijn in de keukenmachine. Is het te veel, maal in porties, maar zorg dat alles uiteindelijk goed verdeeld is. Het wordt een smeuïge brei. Fruit ondertussen een uitje en wat knoflook glazig in de boter. Voeg dit zonder het bakvet toe evenals de kruiden, naar smaak toe (eventueel samen met een glaasje cognac, of schoongemaakte kippenlevertjes.)

Verwarm de oven voor op 175 graden.

De pot bekleden met plakjes spek. Mengsel in de pot scheppen, glad strijken. Afdekken met een passende deksel of zilverfolie.

Doe kokend heet water in een braadslee, zet de pot in de braadslee met water. Hoeveelheid water: zoveel dat de pot voor de helft tot ¼ boven het waterniveau uitsteekt.

Braadslee met pot 90 minuten in de voorverwarmde oven.

Het vet is uit de paté gelopen en omhult de paté. Vind je dit niet lekker, giet dan voorzichtig af. Laat de paté afkoelen. Bewaren in de koelkast of invriezen.

Bij opdienen, glaasje zoete wijn erbij of wat zoets op de paté.

Tip: Hou je wat van het vleesmengsel over, bak daar een soort hamburgers van.

Ingrediënten

  • Varkenshamlappen, speklappen, runder- of varkenslever (vleeswaren) in de verhouding 3-2-1.
  • Hoeveelheid spekplakjes voor de bekleding van de pot.
    De hoeveelheid vlees is afhankelijk van de grootte van de paté pot of afsluitbare vuurvaste kom of schaal.
  • Tijm
  • Oregano
  • Knoflook
  • Uien
  • Optioneel: glaasje cognac
  • Eventueel stukjes kippenlever

Pin It on Pinterest