Zuurdesembrood

Ingrediënten

  • 400 gram patentbloem + extra om te bestuiven
  • 260 gram water koud
  • 120 gram zuurdesemstarter
  • 9 gram zout

Benodigdheden

  • Gietijzeren pan
  • Rijsmandje

Zuurdesembrood is een traditioneel brood dat wordt gemaakt van meel, water en een desemstarter. Deze starter bevat wilde gisten en bacteriën die het deeg laten rijzen. Door het fermentatieproces krijgt zuurdesembrood een unieke smaak en textuur. Het maken van zuurdesembrood vergt geduld en aandacht, omdat het deeg langzaam moet rijzen. Soms ben je wel 24 uur bezig, tot je het brood kan gaan bakken. Zuurdesembrood wordt steeds populairder vanwege de gezondheidsvoordelen en de unieke smaak. Helma maakt regelmatig zuurdesembrood en gebruikt dan dit recept uit het kookboek “Vers Deeg” van Claudia Damen.

Bereidingswijze

Meng de bloem met het water tot al het water is opgenomen. Dek af met een schone theedoek en laat 1 uur rusten op kamertemperatuur. Voeg vervolgens de zuurdesemstarter toe en kneed met vochtige handen. Voeg het zout toe en kneed het in 10-15 min. elastisch door het met je handpalmen steeds van je af te duwen en weer terug te halen, over elkaar heen te vouwen als het ware. Doe dit ongeveer 5 minuten. Als je het deeg uitrekt en je kan er bijna doorheen kijken, dan zijn de gluten goed ontwikkeld. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat weer 45 minuten rusten op kamertemperatuur. Na 45 minuten herhaal je het kneden en vouwen van het deeg, totdat het deeg stugger aanvoelt en niet meer mee rekt. Dek wederom af met een schone theedoek en laat 45 minuten staan. Kneed en vouw nog een laatste keer en laat het vervolgens, afgedekt met een schone theedoek,1,5 uur rijzen.

Bestuif het aanrecht licht met bloem, zodat het deeg niet blijft plakken en leg het deeg er op. Om er een rond brood van te maken vouw je een zijkant van het deeg naar het midden. Als je dit rondom zo’n 12 keer doet, dan ontstaat er een mooi rond brood. Draai vervolgens het deeg om en leg je handen er om heen. Duw, terwijl je het deeg ronddraait, zonder het deeg op te tillen de zijkanten naar beneden, zo ontstaat er meer spanning op het deeg. Laat het deeg onafgedekt 15 minuten rusten en herhaal het vormen van het deeg.

Leg nu het deeg met de naad naar boven in een goed met meel bestoven rijsmand en dek af met een schone theedoek. Doe de rijsmand in een schone plastictas en zet een nacht in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 250 °C en verwarm de gietijzeren pan mee. Kiep het deeg uit de rijsmand om een vel bakpapier en maak met een scherp mesje twee sneeën van 4 mm kruislings in het deeg. Dit geeft niet alleen een leuk effect, maar voorkomt ook scheuren van het deeg tijdens het bakproces.

Haal de gietijzeren pan uit de oven en leg het deeg deeg er in, doe de deksel er op en bak 20  minuten in de oven. Haal na 20 minuten de deksel van de pan en bak nog 20 minuten zonder deksel. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.  Snijd het brood pas aan als het helemaal is afgekoeld.

Laatste nieuwsbrieven